2024-04-22

У політехніці відкрилась фотовиставка «Біль» про нескорених прикордонників

19 квітня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відкрилась виставка фотопроєкту «Біль», присвяченого героїзму та стійкості прикордонників окремого контрольно-пропускного пункту «Київ». Фотопроєкт розповідає історії дев’ятьох прикордонників і прикордонниць, які з перших хвилин повномасштабного вторгнення зустріли ворога на українській землі, показує героїзм і стійкість українських прикордонників та надихає інших ніколи не опускати руки.

У політехніці відкрилась фотовиставка «Біль» про нескорених прикордонників

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» завдяки співпраці Центру допомоги врятованим, створеного за ініціативи Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, сприяння Урядової уповноваженої з ґендерної політики Катерини Левченко та підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні у співпраці з місцевими органами влади та ГО «Інноваційні соціальні рішення», Ґендерного центру і Центру ветеранського розвитку Полтавської політехніки відкрилась виставка проєкту «Біль», присвячена героїзму та стійкості прикордонників окремого контрольно-пропускного пункту «Київ».

Історії українських прикордонників та прикордонниць, закарбовані у світлинах Оксани Шевченко, презентувала координаторка Центру допомоги врятованим Наталія Дерябіна, яка коротко розповіла про історію фотопроєкту з такою промовистою назвою.

«Надзвичайно тішуся наданій можливості, коли команду Центру допомоги врятованим так гостинно приймають у стінах багатопрофільного класичного університету. Нині ми представляємо чудову фотовиставку з такою важкою назвою –«Біль». Проте вона про героїзм, про наснагу, про витривалість та стійкість наших прикордонників, які оберігали місто Київ, нашу столицю.

Кожен з вас має можливість ознайомитися з героями та героїнями цих світлин, прочитати їхні імена та індивідуальні історії власного спротиву ворогу. Перед нами наочно постають обставини, через які кожному з них довелося особисто пройти, що довелося пережити і що дало сили не зламатися, сформувати стійкість, аби продовжувати боронити нашу державу в майбутньому», – прокоментувала Наталія Дерябіна.

Фотопроєкт «Біль» у неймовірних світлинах розповідає життєві історії 9 прикордонників та прикордонниць, які при зустрічі з ворогами проявили неабияку сміливість та героїзм – Яни Костюченко (22 роки), Дениса Нестеренка (32 роки), Костянтина Ламерта (21 рік), Олега Ворони (52 роки), Олега Майстренка (34 роки), Лариси Стойко (40 років), Ігора Радковського (38 років), Олени Гребенюк (55 років) та Олени Горпинченко (54 роки).

Загалом фотопроєкт «Біль» – це історія про героїв нашого часу, хто не скорився, не впав на коліна, не схилив голову. Проєкт розповідає про прикордонників і прикордонниць, які попри втрату близьких, страждання рідних, власні переживання, перебування в оточенні та полоні, не зламалися. Про тих, хто після всього пережитого стоїть на захисті країни й зараз, про нескорених людей нескореної України.

Від імені науково-педагогічного та студентського колективу Полтавської політехніки ректор, професор Володимир Онищенко висловив подяку Центру допомоги врятованим: «Щира вдячність нашим партнерам за актуальну та вкрай важливу фотовиставку. Споглядаючи ці неймовірної енергетики світлини, ми повинні розуміти якою ціною дається кожен день навчання, праці та спільного розвитку. Пам’ятаймо, що сьогодні Збройні Сили України роблять все можливе й неможливе, аби освітній процес, зокрема у нашому університеті, відбувався наживо. Тому такими фотопроєктами маємо можливість ще раз вшанувати світлу пам’ять тих, хто щохвилини сумлінно виконує свій громадянськй обов’язок.

Сьогодні наша країна зустрічається з багатьма непростими викликами, тому підтримка ментального здоров’я, емоційної рівноваги є надзвичайно важливою. Університет відкритий до співпраці і саме в такій єдності ми зможемо перемогти. Слава Україні!».

Як наголосив проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи, кандидат військових наук, доцент Анатолій Мартиненко, у Полтавській політехніці величезна увага приділяється національно-патріотичному вихованню – університет тісно співпрацює з Центром допомоги врятованим, фахівці якого провели низку заходів на базі Центру ветеранського розвитку та Ґендерного центру Полтавської політехніки, а презентована виставка стане ще одним просвітницьким івентом, у рамках якого студенти та викладачі університету ознайомляться з історією, яка вже сьогодні пишеться нашими сучасниками.

Наразі Центри допомоги врятованим працюють у 12 містах України. Це безпечне місце, де надають соціально-психологічну, інформаційну та юридичну підтримку усім, хто постраждав від війни.

Координаторка Наталія Дерябіна розповіла про пріоритетні напрямки діяльності полтавського Центру допомоги врятованим: «Центр у Полтаві діє майже рік, за цей час ми прийняли майже 1600 первинних унікальних клієнтів, які звернулися до нас за консультацією чи іншими послугами. Інші люди звертаються вже за другою, третьою тощо, і ми вже в нашому центрі надали більше 3000 послуг. Наші фахівці надають соціально-психологічну та юридичну допомогу. Нещодавно в Сумах ми відкрили вже дванадцятий Центр допомоги врятованим. Таким чином маємо вже цілком сформовану мережу центрів, аби вчасно реагувати на виклики війни.

Наш центр сьогодні працює з ветеранами, внутрішньо переміщеними особами і членами родин ветеранів. Тому, якщо ви відчуваєте потребу, ви можете звернутися до нашого центру за будь-якими послугами.

Для нас дуже важлива співпраця з Ґендерним центром Полтавської політехніки, адже його тренери проводять безліч ініціатив та активностей, реалізують багато проєктів. Це колосальна праця на підсилення один одного і те, що сьогодні молодь зацікавлена, небайдужа, дає велику надію на майбутнє, що втримаємо, вистоїмо і здолаємо ворога, будемо жити в заможній та процвітаючій мирній країні».

Про широкі можливості Центру допомоги врятованим розповіла психолог центру Катерина Бабійчук, яка зазначила, що висококваліфіковані фахівці центру допоможуть впоратися з тривожними станами та віднайти співгромадянам емоційну та психологічну рівновагу.

Нагадаємо, Полтавська політехніка увійшла до п’ятірки університетів, які реалізовуватимуть урядовий експериментальний проєкт для ветеранів, у політехніці презентували проєкт соціальної згуртованості, успішно реалізований за підтримки МОМ та уряду Японії, у Центрі ветеранського розвитку обговорили налагодження ефективної комунікації зі звільненими у запас військовослужбовцями, де фахівці Центру допомоги врятованим провели навчання для заступників директорів та практичних психологів закладів професійної та професійно-технічної освіти області, науковці політехніки взяли участь у презентації пілотного всеукраїнського проєкту розвитку сімейного патронату, представники політехніки взяли участь в Українському Жіночому Конгресі «Шлях до відновлення: участь жінок на місцевому рівні», керівниця Ґендерного центру взяла участь у засіданні саб-кластеру протидії ґендернозумовленому насильству, координацію якого в області забезпечує Фонд ООН у галузі народонаселення в України.

Нещодавно політехніка підписала Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво з Медичним центром «Нові Санжари» Національної гвардії України, стали відомі переможці благодійного Відкритого Чемпіонату Полтавської області з козацького двобою, на базі Полтавської політехніки провели відкриті спортивні тренування серед ветеранів війни, Полтавську політехніку відвідали Надзвичайний і Повноважний посол Норвегії та Представниця ООН Жінки в Україніголова представництва ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш прочитала відкриту лекцію для спільноти політехнікиу Ґендерному центрі провели тренінг з протидії булінгу для освітян громад Полтавщини «Освітній простір без булінгу»річницю Ґендерного центру Полтавської політехніки відзначили правопросвітницькою конференцією, 28 студентів та учнів Полтавщини стали амбасадорами Ґендерного центру Полтавської політехніки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»